Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hagymás növények-liliom

 

AcapulcoA keleti hibridek valamivel igényesebbek. Félárnyékos helyre ültessük, talaja legyen savas, nedves de vízáteresztő (földjét kombináljuk tőzeggel, kaviccsal vagy ültessük rododendronföldbe). Ismert fajták: Miss Lucy, Acapulco, Antonia.
 


A fehér liliom (Lilium candidum) sok évig ugyanazon a helyen nevelhető, sok hagymát fejlesztő, bokrosodó faj. Általában minden talajon jól fejlődik. Májusban hozza 1 méter magas virágszárát, rajta 10-12 fehér, tölcsér alakú virágát. Elvirágzás után visszahúzódik. Nyár folyamán lehet átültetni, mielőtt még augusztusban tőlevélrózsái újra kihajtanának.
 


Tüzes liliom (Lilium bulbiferum): 60-100 cm hosszú, erős száron hozza május végén csésze alakú, narancsvörös, barnásan pettyezett virágait. Ez a fajta is elbokrosodik. A levélhónaljban barna sarjhagymák is fejlődnek, amivel könnyen szaporítható.
 


Sáfrányliliom (Lilium bulbiferum ssp. croceum): csak néha képez sarjakat, virágai szétterülők, és erősebben pettyezettek.
 


Királyliliom (Lilium regale): vágott virágnak is alkalmas. 1,5 méter magas virágszárán 10-15, nagyméretű, tölcsér alakú, kellemes illatú virágot hoz nyár elején. Kis csoportokba ültetve, alacsony évelőkkel körülvéve színpompás látványt nyújt.
 


Turbánliliom (Lilium martagon): érdekes virágaival üde színfoltja lehet kertünknek. 60-70 cm-es virágszárán nyár elején hozza bókoló, világoslilás pettyes, turbán alakú virágait.
 

 

 

 

 

 

 

 

A liliomok gondozása:
 

A fehér liliomot augusztusban ültessük el 10-15 cm mélyre, a többi liliom átültetése késő ősszel lehetséges. Ha cserépben vásároltuk, akkor a fagyos idő kivételével egész évben ültethető, mert így a gyökerek nem sérülnek, nem pereg le róla a föld. A fehér liliom kivételével a hagyma feletti szár is legyökeresedik, ezért mélyebben (20-25 cm) ültessük.
A liliomokat cserépbe is ültethetjük, de ügyeljünk arra, hogy a cserép ne legyen túl kicsi. (A királyliliomnak legalább 5 literes, 22 cm átmérőjű cserépre van szüksége). Ha több fajtát akarunk együtt ültetni, még nagyobb cserépbe helyezzük a hagymákat. A tövüket ültessük be alacsony évelőkkel (lobélia, molyhos madárhúr stb.). Fontos a trágyázás is: kihajtáskor, virágzáskor, illetve virágzás után van rá szüksége a növénynek.

 

.

 

Cikkek

Hagymás növények-tulipán

2011.01.25

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: hagymás növények-liliom | Hozzászólások: 0